top of page
  • Forfatterens bildeEl-Installasjon

Lyssetting rom for rom

Lyssetting er mer enn bare en praktisk nødvendighet i hjemmet, det skaper stemning og gjør hvert rom unikt. Belysning tilfører personlighet og funksjonalitet – fra å ønske gjester velkommen ved inngangen med utebelysning til å gi energi og effektivitet på hjemmekontoret.



En innbydende entré

For å skape et innbydende førsteinntrykk i gangen, et område som ofte fungerer som en overgangsdel i hjemmet, bør du velge belysning som ikke bare gir lys, men også passer inn i husets innredning og arkitektur. Ta i bruk armaturer som er mer diskret, som for eksempel pendler, taklamper eller veggmonterte lamper. Unngå overveldende lyskilder som kan virke for sterke og upassende.


Når du velger belysning, bør du tenke på rommets størrelse og utseende. Pendellamper gir en elegant følelse ved å henge ned fra taket, mens taklamper gir jevn belysning i hele rommet. Veggmonterte lamper kan brukes for å skape en koselig atmosfære og tilføre noe mer visuelt til rommet.


I tillegg til å tenke på hvordan det ser ut, er det viktig å sørge for at belysningen i entréen er trygg og praktisk.Et godt tips er å sørge for god grunnbelysning, for eksempel ved bruk av innfelte downlights. I tillegg kan man kombinere dette med noen spotter som lyser opp bilder eller annen dekor på veggene.





Slik lyssetter du stua

Stua er for mange hjertet av hjemmet, og belysningen spiller en sentral rolle i å skape et behagelig og avslappende miljø. Dette er et rom med varierende behov, og belysningen bør være fleksibel.


Allsidig belysning med gulvlamper, bordlamper og taklamper

Kombinasjonen av gulvlamper, bordlamper og taklamper er nøkkelen til å legge til lag og dybde i et rom. Gulvlamper gir ofte mykt og diffust lys, perfekt for å skape en avslappende atmosfære, mens bordlamper legger til fokuspunkter og kan brukes til lesing eller som dekorative elementer. Taklamper og innfelte spotter sørger for generell belysning og er ideelle for å lyse opp hele stueområdet. En nedhengt pendel fra taket er alltid en god løsning for å skape litt liv og et estetisk uttrykk. 


Del opp rommet i soner

For en åpen stueløsning er det smart å bruke belysning for å dele opp rommet i soner. Ulike soner, som lesekrok og spisebord, krever ulik lyssetting. Ved spiseområdet skaper dempet belysning en intim og koselig atmosfære, og godt leselys er viktig ved godstolen.



I større stuer anbefales flere lyspunkter istedenfor ett sterkt lys. Dette gir muligheten til å variere belysningen etter behov. Kombinasjonen av forskjellige lamper med dimming gir en god totalopplevelse og bidrar til å skape stemning.


Velg varmt og mykt lys for å skape en koselig følelse, spesielt om kvelden. Dekorative lamper og lyspærer med forskjellige fargetemperaturer gir deg muligheten til å variere rommets atmosfære. Belysning av vegger fremfor gulv skaper en illusjon av større takhøyde. I tillegg vil det å lyssette spesifikke områder, som kunstverk eller bokhyller, legge til atmosfæren i stuen. 




Naturlig lys og integrering med innredning

Naturlig lys spiller en viktig rolle i stua. Vurder plasseringen av møbler og lamper for å dra nytte av naturlig lys gjennom vinduer. Integrer også belysningen med stuedesignet ved å velge lamper som komplementerer møbler og farger for å skape en helhet. Dekorative lamper og lyspærer med forskjellige fargetemperaturer gir deg muligheten til å variere rommets atmosfære. Belysning av vegger fremfor gulv skaper en illusjon av større takhøyde. I tillegg vil det å lyssette spesifikke områder, som kunstverk eller bokhyller, med spotlights kunne bli et midtpunkt i seg selv. En dekorativ pendel kan være et like fint dekorativt møbel, samtidig som det er med på å gi funksjonell belysning. Planlegging av belysning er en viktig del ved planlegging av møbleringen i et rom.


Bruk av dimmere

Justerbar belysning med dimmere gir deg kontroll. Du kan øke lyset når du leser eller jobber, og deretter dempe det ved TV-titting eller sosiale sammenkomster. Dette gir ikke bare en behagelig opplevelse, men bidrar også til energieffektivitet ved å tilpasse belysningen etter behov. En smart løsning er å benytte systemer for smart lysstyring til å enkelt kunne aktivere ferdig innstilte scenarier som blant annet TV-kveld, morgenstund eller lys for husvasken.


Funksjonell kjøkkenbelysning

Effektiv belysning er nøkkelen til et funksjonelt kjøkken, og rommet krever strategiske lyskilder for å sikre optimal bruk. I tillegg vil det være en fordel å kunne justere lyset for å skape stemning når du har gjester på besøk.


Generell belysning

Generell belysning, innfelte downlights eller taklamper, gir et jevnt lys på hele kjøkkenet. Det er viktig å plassere disse lyskildene strategisk for å unngå uønskede skygger på arbeidsflatene og for å skape riktig atmosfære.




Arbeidsbelysning

For å optimalisere belysningen på arbeidsflater, er under- og overskapsbelysning en smart løsning. LED-striper eller spotlights montert under overskapene gir direkte lys til benkeflater, skjæringsflater og matlagingssoner. Det vil ikke bare forbedre synligheten, men det gir også en moderne og stilfull touch til kjøkkenet. Samtidig kan overskapsbelysning bidra til å lyse opp hele kjøkkenet og gi rommet et luftigere utseende.



Spiselamper

Kjøkkenet er ofte et multifunksjonelt rom som for mange også inkluderer et spiseområde. For å skape en definert spiseplass, kan pendellamper eller en øylampe være et ideelt valg. Plasser lampene sentralt over spisebordet for å skape et fokuspunkt og sikre tilstrekkelig belysning under måltider. Justerbare pendellamper gir deg også fleksibilitet til å tilpasse lyset etter behov.


Naturlig og fargekoordinert lys

Kjøkkenet kan dra stor nytte av naturlig lys, og det er viktig å optimalisere dette. Velg gardiner eller persienner som gir muligheten til å justere mengden naturlig lys etter behov.


Noen foretrekker kaldt lys på kjøkkenet, da det skaper en klar og energisk atmosfære. Dette lyset er ideelt for presisjonsarbeid som matlaging og kutting, og det gir samtidig et moderne preg. På den andre siden kan varmt lys på kjøkkenet bidra til en mer avslappende og innbydende atmosfære.


Spisestuebelysning

God belysning over spisebordet er avgjørende for både atmosfæren og funksjonaliteten til spiseplassen. Velg lamper som komplementerer spiseplassens stil og størrelse.


Pendellamper eller taklampe over spisebordet

Pendellamper over spisebordet egner seg godt i rom der det er ønskelig å skape et visuelt fokuspunkt og tilføre moderne estetikk. De er ideelle for rom med tilstrekkelig takhøyde, hvor justerbarheten gir mulighet for tilpasset belysning. 


En taklampe plassert sentralt over spisebordet er egnet for rom med lavere takhøyde der pendellamper kan virke overveldende. Den gir jevn belysning over hele bordflaten og egner seg godt for funksjonelle formål som måltider og andre aktiviteter. Taklampen er et praktisk valg for rom der det ønskes enkelhet og en mer tradisjonell estetikk.




Lyssetting som legger til rette for søvn

Soverommet er et av de mest personlige rommene i hjemmet, og belysningen bør reflektere behovet for avslapning og komfort. 


Myk belysning og leselys

Bruk av bordlamper eller vegglamper med lampeskjermer i dempet farge eller tekstur bidrar til å spre et varmt og mykt lys. Plasser disse lyskildene strategisk rundt i rommet for å unngå harde skygger og for å skape en jevn og behagelig belysning. For de som liker å lese før sengetid, kan det være lurt å installere eller sette opp egne lamper for dette. 



Lys om natten

For å imøtekomme behovet for nattbelysning, kan du vurdere lavintensive lyskilder som nattbordslamper eller LED-nattlys. Dette gir nok lys til å navigere i rommet om natten uten å forstyrre søvnen. Velg gjerne lys med en varm fargetemperatur.


Tekstiler og lyssetting

Integrer tekstiler som gardiner eller lampeskjermerfor å myke opp lyset ytterligere. Myke teksturer demper lyset og skaper en mer behagelig atmosfære. I tillegg kan justerbare gardiner eller persienner bidra til å kontrollere mengden naturlig lys som kommer inn i rommet, slik at du kan tilpasse belysningen etter dine behov.


Lyssetting på badet

God belysning på badet er avgjørende for å skape et funksjonelt rom som også er estetisk pent. 


Innfelte downlights eller vegglampe

For generell belysning på badet kan innfelte downlights eller vegglamper være gode valg. Plasser downlights strategisk for å skape jevn belysning over hele rommet, spesielt i områder uten naturlig lys. Vegglamper kan brukes for å legge til visuell effekt og bidra til å skape en behagelig atmosfære.


Godt lys ved speilet

Belysning ved speilet bør plasseres slik at det gir et jevnt lys på ansiktet uten å skape irriterende skygger. Vegglamper på hver side av speilet eller over speilskapet er vanlige valg. LED-lamper gir ofte et klart og naturlig lys som er ideelt for blant annet sminke og barbering.



Sikkerhet og vanntett belysning

Når du velger lamper til badet, er det viktig å vurdere sikkerhet og vanntett design. Sørg for at alle armaturer og lyskilder er godkjent for bruk på våte steder. Dette inkluderer lyssoner rundt dusjen eller badekaret. Velg armaturer med riktig IP-klassifisering for å sikre at de tåler fuktighet og vanndamp uten fare for skade eller elektriske problemer.


Lys på hjemmekontoret

Skap det optimale arbeidsmiljøet ved å fokusere på belysning. Fra godt arbeidslys til ergonomisk tilpassede lamper, legg vekt på detaljene som vil forbedre produktiviteten og trivselen på ditt hjemmekontor.


Godt arbeidslys

God belysning på hjemmekontoret er avgjørende for økt produktivitet og trivsel. Plasser arbeidsbelysningen slik at skygger elimineres og du får nok belysning over hele arbeidsområdet. Innfelte downlights, justerbare taklamper eller skrivebordslamper kan være effektive valg for å oppnå godt arbeidslys. Et annet alternativ er en fin nedhengt kontorlampe over pulten, denne sikrer god arbeidsbelysning. Dette egner seg like godt på hjemmekontoret, som på kontoret på jobben.


Ergonomisk belysning

Unngå blending ved å plassere lyskildene slik at de ikke kaster skygger eller skaper ubehagelige reflekser på dataskjermen. Plasser også lyset slik at det er jevnt fordelt over hele arbeidsområdet, og unngå skarpe kontraster som kan forårsake ubehag.


En skrivebordslampe er essensiell for hjemmekontorbelysningen, dette kan også sørge for at du ikke får vondt i hodet gjennom arbeidsdagen. Velg en lampe med justerbar arm og høyde, slik at lyset kan rettes direkte mot arbeidsområdet. LED-lamper med justerbar fargetemperatur gir muligheten til å tilpasse lyset etter behov. Unngå blending ved å velge lamper med skjermer.


Naturlig lys hvis mulig

Plasser arbeidsbordet nær vinduer for å dra nytte av dagslyset. Bruk gardiner eller persienner som gir muligheten til å justere mengden naturlig lys etter behov. Dette kan også redusere øyebelastning og forbedre konsentrasjonen.


Kreativ lyssetting på barnerommet

Gjør barnerommet mer levende med kreative løsninger for lyssetting. Belysningen kan bli en del av rommets tema eller innredning for å inspirere barnets lek og for å  skape et unikt og personlig rom.


Nattbordlamper, veggmonterte lamper eller taklamper

For å skape en koselig atmosfære på barnerommet kan bruk av nattbordlamper, veggmonterte lamper eller taklamper med temaer som appellerer til barnets interesser være en god idé. Velg lamper med motiver fra favorittleker, dyr eller eventyr. Dette gir et personlig preg til rommet samtidig som det gir barnet en egen, morsom belysningskilde.


Sikkerhet og justerbare lysstyrker

Sikkerhet er en prioritet på barnerommet, så sørg for at lampene er trygge å bruke, spesielt når det gjelder nattbordlamper som barna kanskje bruker selv. Velg lamper med justerbare lysstyrker for å tilpasse belysningen etter ulike aktiviteter og behov, for eksempel myk belysning under nattafortellinger og mer intens belysning under lek eller lekser.


Interaktiv belysning

Gjør belysningen interaktiv ved å velge alternativer som endrer farger eller har fjernkontroller. Dette gir barna muligheten til å styre lyset og skape sin egen stemning på rommet. Samtidig gir det en morsom og lærerik dimensjon til belysningen.


Siste innlegg

Se alle
bottom of page