top of page
  • Forfatterens bildeEl-Installasjon

Hvordan spare strøm i hjemmet?

I dagens økonomiske klima, preget av stigende kostnader og økende fokus på miljøbevissthet, blir behovet for å spare strøm i hjemmet stadig viktigere. Høye renter og økte utgifter har presset mange av oss til å revurdere våre daglige vaner og identifisere områder der vi kan stramme inn for å redusere utgiftene. Høye strømpriser er en av de største årsakene til økte utgifter i hjemmet. Lurer du på hvordan du kan spare mer strøm? Under finner du våre beste tips. Bra for lommeboka og bra for miljøet!


Våre beste strømsparetips oppsummert:

  • Flytte forbruk av strøm til tider hvor strømmen er billigere

  • Skru ned varmen

  • Slå av eller trekk ut ledninger på elektriske apparater som ikke brukes eller bruk strømspareinnstillinger dersom apparatene har det 

  • Finn riktig oppvarmingsmetode for ditt hjem

  • Sørg for god isolasjon, samt tette vinduer og dører

  • Senk temperaturen på varmtvannsberederen

  • Bruk LED-pærer og utnytt dagslyset

  • Vedlikehold elektriske apparater og erstatt gamle produkter

  • Bli bevisst eget energiforbruk



Flytte forbruk til tider hvor strømmen er billigere

Ett av de viktigste grepene du kan ta for å senke strømregningen, er å bruke strøm når den er billigst. For å gjøre dette kan du for eksempel lade elbilen med en smart ladestasjon, slik at bilen lades når strømmen er billig, og du kan styre varmtvannsberederen med smarte produkter slik at vannet varmes opp når det koster deg minst. Oversikt over når strømmen er billigst kan du få i forskjellige apper.


Skru ned varmen

Også det å skru ned varmen er en god måte å spare strøm på. Ved å senke innetemperaturen vil man kunne spare hele 5 prosent av oppvarmingskostnadene per grad man senker temperaturen. For å unngå å senke varmen så mye at det blir ukomfortabelt, kan du styre varmen med termostater som gjør at varmen senkes på tidspunkter man ikke trenger komforttemperatur.





Elektronikk

Mange av oss har flere elektroniske apparater hjemme, ofte uten å være klar over at de bruker strøm selv når de ikke er i aktiv bruk. Selv om det enkelte elektroniske apparatet isolert sett ikke utgjør et betydelig strømforbruk, kan summen av flere enheter som mobilladere, kaffetraktere, elektriske tannbørster og lignende utgjøre en merkbar forskjell på strømregningen.


Det er imidlertid ikke nødvendig å trekke ut alle ledninger. Mange moderne elektroniske enheter er utstyrt med strømspareinnstillinger. For eksempel kan en kaffetrakter slå seg av automatisk etter et visst antall minutter, eller en mobiltelefon kan avslutte ladingen når den når 80 % kapasitet. For de som ønsker å spare ytterligere, eller for enheter som ikke har innebygde strømsparefunksjoner, er det fornuftig å slå de helt av istedenfor å la de stå i standby-modus. 


Et annet nyttig tips er å installere stikkontakter med individuelle av- og på-brytere, slik at tilkoblede enheter kan styres direkte fra disse bryterne. Dette gir deg bedre kontroll over strømforbruket og kan bidra til å redusere unødvendig energiforbruk når apparatene ikke er i bruk.


Hvordan spare strøm på oppvarming?

En stor andel av strømsparetips fokuserer på hvordan man kan holde varmen i huset gjennom en lang og kald vinter på en mest mulig økonomisk, og miljøvennlig, måte. I første omgang kan du redusere strømforbruket mye ved å velge riktig oppvarming. De mest vanlige formene for oppvarming i hus her i Norge er varmepumper, elektrisk oppvarming, vedovner og sentralvarme. Når det gjelder å holde hjemmet varmt på en kostnadseffektiv måte, er det viktig å vurdere hvilken oppvarmingsmetode som passer best for dine behov og budsjett.


Uansett hvilken oppvarmingsmetode du velger, er det viktig å kombinere den med en god isolasjon og andre energisparende tiltak. Dette inkluderer å sikre tette dører og vinduer, bruke isolasjon av høy kvalitet og vedlikeholde oppvarmingssystemet regelmessig. På denne måten kan du ikke bare holde varmen i huset på en økonomisk måte, men også redusere den samlede miljøpåvirkningen.


Varmepumpe

En varmepumpe er en energieffektiv løsning som utnytter energi fra luft, vann eller jord for å generere varme. Disse systemene har blitt stadig mer populære på grunn av deres effektivitet og lave energiforbruk. Ved å overveie installasjon av en varmepumpe, kan du potensielt redusere oppvarmingskostnadene betraktelig.


Elektrisk oppvarming

Elektrisk oppvarming er vanlig, men det kan være en relativt kostbar løsning sammenlignet med andre alternativer. Moderne elektriske varmeovner og panelovner har imidlertid blitt mer energieffektive. En av fordelene med panelovner og elektriske varmekabler, er at de varmer opp rommet raskt. I motsetning til andre varmeløsninger, som for eksempel vannbårne systemer, bruker de kort tid på å styre romtemperaturen opp og ned. Derfor er elektrisk varme den mest fleksible varmeløsningen du kan ha. Ved å utnytte termostater og programmerbare systemer kan du optimalisere bruken av elektrisk oppvarming for å unngå unødig energiforbruk.


Vedovn

Vedovner gir en tradisjonell og sjarmerende måte å varme opp hjemmet på. Ved er en fornybar ressurs, og moderne vedovner er utviklet for å være mer effektive og miljøvennlige. Det er viktig å velge en vedovn med riktig kapasitet for rommet, slik at du oppnår optimal effektivitet og unngår overforbruk. Legg merke til at flere eldre vedovner dessverre ikke er like gode på energisparing.


Sentralvarme

Sentralvarmesystemer,, gir jevn oppvarming i hele huset. Mens de kan være effektive, er det nødvendig å sikre regelmessig vedlikehold for optimal ytelse og energieffektivitet. Oppgradering til moderne og energieffektive sentralvarmesystemer kan være en investering som gir besparelser over tid.


Senk temperaturen på varmtvannsberederen

Å senke temperaturen på varmtvannsberederen er en enkel, men effektiv metode for å redusere energiforbruket i hjemmet. Mange varmtvannsberedere er fabrikkinnstilt til en høyere temperatur enn nødvendig, og å justere denne temperaturen kan gi betydelige energibesparelser. 


Når det gjelder temperatur er det anbefalt å holde denne rundt 70 grader, da dette er varmt nok til å dekke daglige behov som dusjing, vasking og oppvask, samtidig som du unngår å sløse energi. I tillegg er denne temperaturen anbefalt av VVB for å unnga bakterievekst av bakterier som for eksempel legionella, som trives i lavere temperaturer.


For deg som har en smart varmtvannsbereder, kan du programmere den til å øke temperaturen når det vanligvis brukes mer vann, for eksempel om morgenen og kvelden, og senke den når varmtvannet ikke brukes like hyppig. Et annet tiltak, er å bruke smartstyring av varmtvannsberederen til å varme opp vannet de timene hvor strømmen er billigst. Vannet holder seg da varmt frem til man skal dusje om morgen eller kveld. 





Strømsparende belysning

Et annet sparetiltak som kan bety mye i lengden er hvilke former for belysning, og da spesielt lyspærer, du velger. Som et første tiltak vil vi anbefale å bytte ut de klassiske glødepærene med LED-pærer. Disse pærene er svært energieffektive, har lang levetid og gir umiddelbart lys når de slås på, noe som reduserer strømforbruket betydelig. De er tilgjengelige i ulike fargetemperaturer og gir et bredt spekter av lysstyrker, slik at du kan få akkurat den lyssettingen du er ute etter.


Dersom du har store vinduer anbefaler vi deg å utnytte dagslyset til det fulleste. Dra nytte av naturlig lys ved å åpne gardiner og persienner i løpet av dagen. Dette reduserer ikke bare behovet for kunstig belysning, men skaper også et mer behagelig og inviterende innemiljø.


Også ute er det muligheter for å gjøre noen tiltak. Du kan enkelt spare strøm på utebelysning ved å, som inne, bytte ut eldre lyspærer med LED-pærer. Et annet godt sparetips er å gå til anskaffelse av utebelysning drevet av solcellelamper. Ved bruk av smartstyring av utelys, kan lysene slå seg på når solen går ned, og av igjen når solen går opp. I tillegg kan man automatisk dimme eller slå av utelysene helt i timene midt på natten når man sover. Summen av små tiltak som dette kan bli betydelige over tid.


Vedlikehold og energisparende investeringer

For å ikke bruke mer strøm enn nødvendig kan det være lurt å jevnlig sørge for vedlikehold av det elektriske i huset. Dette kan blant annet innebære å rengjøre filteret i varmepumpen eller sørge for at pakningene i kjøleskapsdøren er tette og rene.


Det er også flere investeringer du kan gjøre for å spare mer strøm. Et godt eksempel på dette kan være å montere tetningslister rundt dører og vinduer for å minimere varmetap. Dette vil også stabilisere innetemperaturen og redusere behovet for hyppig oppvarming eller kjøling. Videre vil det å erstatte gamle apparater med moderne, energieffektive modeller resultere i betydelige besparelser over tid.


En annen investering, som ikke koster noe, er å bli bevisst energiforbruket i ditt hjem. Identifiser og reduser unødvendig bruk av elektriske apparater, og slå av lys og elektronikk når de ikke er i bruk. 


bottom of page